Na de invoering van de leerplichtwet in 1901 werden ook schoolreisjes georganiseerd. Kinderen vanaf 6 jaar spaarden ervoor door elke week aan de meester een cent te geven maar de kleintjes in IJmuiden gingen naar de watertoren.
Trots aan de Voet van de Watertoren; 100 jaar geleden
In 1923 zat een groepje kleuters vol verwachting te wachten aan de voet van de imposante watertoren. Op de klassenfoto, die hen voor eeuwig zou vastleggen, zaten ze zij aan zij, met aan de linkerkant mej. Hilda de Graaff, het hoofd van de pas vijf jaar oude Insinger kleuterschool. Het was vast een bijzondere dag voor de kleuters en hun juffen.
De Insingerschool (1918) was, net als de watertoren (1915), een nieuwe instelling in IJmuiden. Het initiatief om deze school op te richten was afkomstig van jonkvrouw Marie Henriette Albertine Insinger, een weldoenster uit Amsterdam. In 1913 had ze de Insinger Stichting opgericht met als doel het ondersteunen en bevorderen van liefdadige en godsdienstige instellingen. Marie Insinger behoorde tot het steenrijke Insinger-geslacht, dat zijn fortuin had vergaard in de bankwereld en via plantages in Suriname en Java.
De kleuters genoten van de speciale dag die voor hen was georganiseerd. Naast Juf Hilda waren er nog twee andere schooljuffen meegekomen om de kleuters te begeleiden tijdens hun uitstapje naar de watertoren. Het was een wandeling van minimaal 10 minuten, maar met de opwinding en nieuwsgierigheid van de kleintjes zal het nog wel wat langer hebben geduurd. Geen van de kleuters had een jasje aan, dus het moet een mooie dag zijn geweest. Eenmaal aangekomen bij de watertoren stak het silhouet van de toren majestueus af tegen een heldere hemel. Juf Hilda had al besloten dat dit een perfect decor was voor de klassenfoto. Ze plaatste haar kleuters wat losjes in vier rijen met de watertoren als achtergrond en glimlachte vol trots naar de camera. Daarna kon er eindelijk gespeeld worden.
Terwijl de jaren zijn verstreken, bleef de watertoren als een tijdloos herkenningspunt het landschap van IJmuiden sieren. De identiteit van de kleuters is in de loop der tijd verloren gegaan, maar het is niet ondenkbaar dat echte IJmuidenaren mogelijk hun jonge familieleden herkennen op deze historische foto.
Informatie over de familie Insinger en de naar hen vernoemde school o.a. bij;
- Rijksoverheid, archief Comité ter Evangelisatie te IJmuiden.
- NHA (Noord-Hollands Archief, Haarlem), inv.nr. 1158- 2.1, Nederlands-Hervormde Gemeente (Nieuwe Kerk) te IJmuiden-West.
- SAA (Stadsarchief, Amsterdam), inv.nr. 1455 Archief van de Bank Insinger en Co.
Foto kleuters voor de watertoren in 1923:
- NHA, beeldbank, archieftoegang 1.851.11.